Redskaber til særligt sensitive voksne

Her forsøger jeg at give dig nogle her-og-nu redskaber, som du kan tage med dig ud i verden allerede i dag. Dette er generelle råd, så hvis du ønsker hjælp og støtte til en specifik problemstilling eller blot har behov for mere personlig rådgivning, vil jeg anbefale en konsultation hos mig eller undersøge de terapimoduler, jeg tilbyder online.

 
 
people-2605804__340.jpg

Husk pauserne

Som særligt sensitiv er du mere åben overfor dine omgivelser. Du optager konstant mere sanseinformation fra dine omgivelser, samt bearbejder stimulus mere omfattende i hjernen – så det er jo helt naturligt, at du også hurtigere ”mættes”, får nok eller overstimuleres. Derfor er det SÅ vigtigt at huske pauserne! Pauserne er ikke en luksus for det særligt sensitive menneske – de er LIVSNØDVENDIGE. Uden dem brænder vi simpelthen sammen før eller siden med stress og/ eller udbrændthed.

Tag gerne 30 min om dagen, hvor du hviler, går en tur med dig selv i fred og ro, mediterer, læser en god bog, kigger ud af vinduet eller på anden vis restituerer.

Meld dig til at ordne nogle praktiske ting i hjemmet, f.eks. madlavning, rengøring, vasketøj eller andet som du kan ordne i fred og ro. Prøv at koncentrer dig om det, du gør, vær nærværende i din aktivitet (så du kan give din ellers meget aktive hjerne en lille pause). Når tankerne suser af sted til noget andet (og det vil de gøre ofte), leder du dem blot kærligt tilbage til din aktivitet.

Hvis der er mulighed for det, vil du have godt af nogle gange om året, at få en weekend for dig selv. En weekend hvor du bare slapper af, læser gode bøger, går ture, laver kreative ting, sysler, sover og ”restituerer i bund”. Vær lidt kreativ i familien (hvis du har sådan en) og se om det ikke kan lade sig gøre. Belønningen vil være stor på den lange bane, det er guld for dit sensitive nervesystem.

Et godt liv præget af balance, glæde og overskud handler for særligt sensitive i høj grad om, at kende sig selv godt, drage kærlig omsorg for sig selv, træffe velovervejede valg og sætte sunde grænser. At være i stand til at passe ordentligt på sig selv kræver et godt selvværd – følelsen af at være noget værd fordi man er det menneske, man er.


Selvværd

Et godt selvværd kan man opnå ved, at begynde at lytte til sig selv – lytte til sine fysiske såvel som psykiske signaler og behov. Start med at mærke efter i kroppen – skal du tisse, er du sulten, er du træt, trænger du til at være lidt alene, trænger du til at få dig rørt etc.? Lyt og handl på det, du mærker med det samme! Vis din krop at du LYTTER, at du synes det er vigtigt at tage dig af dine EGNE behov. Du har måske længe følt, at andres behov var vigtigere end dine? Du har måske holdt dig længe når du skulle tisse, eller ikke ”nået” at spise når du var sulten? Hvis dette er tilfældet, så har din krop brug for lidt tid – den har måske brug for, at du ”beviser”, at du lytter nu. Du har måske svigtet dig selv så længe, at du først skal i gang med at lære at mærke efter nu… Det er ok, det er aldrig for sent! Når du ikke tager dine egne behov alvorligt, sender du signal til dig selv om, at “det er lige meget hvad jeg har brug for fordi de andre eller noget andet er vigtigere end mig” og det går hurtigt ud over selvværdet.


people-2573216__340.jpg

At mærke kroppen

Mange særligt sensitive er meget i deres hoved (tankerne) og ovre i andre – fornemmelserne af andres vilje, behov, humør, følelsesmæssige tilstande mærkes ofte tydeligt, når man er særligt sensitiv. Når man primært vender ”antennerne” udad, vil man ikke registrere hvad der sker i ens eget indre – hverken fysisk eller psykisk. Dette kan trænes ved kropsgennemgang og etablering af jordforbindelse.

Brug følgende lille øvelse dagligt – gerne flere gange om dagen:

 1. Sæt dig godt til rette på en stol,

 2. med begge fødder på jorden,

 3. luk dine øjne og brug de næste minutter på lige at mærke din vejrtrækning.

 4. Mærk den kølige luft, når du suger luften ind gennem næsen og den varme luft, når du ånder ud igennem næsen.

 5. Når pulsen er faldet til ro, kan du starte med at mærke kroppen – start ved fødderne og bevæg dig op igennem kroppen.

 6. Giv dig tid til at mærke hvordan du har det i de forskellige steder i kroppen. Er du øm, kold/ varm, spænder du eller er du afslappet og tilpas?

 7. Når du har været igennem hele kroppen, er det tid til at tage 3 dybe vejrtrækninger.

 8. Træk vejret HELT ned i maven, pust ud og giv slip – måske er der nogle spændinger, vrede, stress eller andet, som skal pustes med ud.

 9. Slut af med at mærke dine fødder. Sid lidt og bare mærk dine fødder mod jorden. Kom langsomt tilbage til rummet og åbn dine øjne, når du er klar.

At mærke kroppen ”på farten”.
Hvis du har travlt, føler akut stress eller vrede - eller står i køen til supermarkedet, kan du lave en hurtig øvelse, som vil trække dig tilbage i din egen krop og skabe lidt ro:

Tag 3 dybe vejrtrækninger – HELT ned i maven – pust ud – lad stress, irritation, vrede etc. Komme med ud. Slut af med kort at mærke dine fødder mod jorden og rette ryggen.

Selvkærlighed

Selvkærlighed er fundamentet i et godt selvværd. Selvkærlighed er netop kærlighed til dig selv. På trods. På trods af at du laver fejl, ikke er perfekt, kom til at dumme dig, ikke slog til ect.

Selvkærlighed starter med at du bliver opmærksom på, hvordan du taler til dig selv. Taler du støttende og opbakkende eller bebrejdende og nedladende? Første skridt er, at du begynder at tale ordentligt, støttende og opbakkende til dig selv. Selvkærlighed er at stå op for dig selv, forsvare dine behov, stå ved dine valg – og fravalg. Hvem skulle ellers?

Din hjerne kan trænes til at tænke anderledes end du gør nu. Det tager tid, så vær tålmodig og bær over med dig selv, når du falder i gamle mønstre med at nedgøre, skælde ud, hakke på, bebrejde eller skræmme dig selv. Udfordr dine gamle tanker med nye, støttende, overbærende og kærlige tanker. Det føles måske unaturligt for dig i starten – al begyndelse kan være svær – men bliv ved. Jeg lover dig, at det lønner sig og belønningen er stor.

Spørg dig selv hver aften, om du har været en god ven for dig selv i dag, om du har behandlet dig selv godt og omsorgsfuldt. Hvis ikke, så sig undskyld til dig selv og lov dig selv, at du vil blive ved med at prøve. Og hold dette løfte!

Vær god mod dig selv. Forkæl dig selv indimellem. Plej dig selv.

Gør mindst én ting hver dag, som du kun gør for dig selv. Det må ikke være noget praktisk, eller noget som du gør for at opnå anerkendelse, ros eller andet fra andre. Det må ikke være noget du føler du bør gøre. Det er noget du skal gøre bare fordi DU har lyst, fordi det gør dig glad eller fylder dig med god energi. Det kan være du drikker en kop kaffe i solen, læser lidt i en god bog, mediterer, går eller løber en tur, ringer til en god ven, som du har LYST til at snakke med, kigger ud af vinduet, plukker en blomst, ser en god film eller nusser lidt rundt derhjemme.

happiness-824419__340.jpg

grænse.jpeg

Mærk dine grænser

Din krop sender dig helt sikkert en masse signaler om hvad den har lyst til, brug for og godt af. Nogle af disse signaler mærker du, andre mærker du ikke. Nogle mærker du, men vælger at overhøre, andre mærker du, men ved ikke hvad det betyder… Her er nogle bud:

 • Irritation, vrede, “ked af det hed” kan være tegn på at du er overstimuleret, træt og har brug for ro. Det kan også være tegn på, at du har lavt selvværd.

 • Ondt i maven, hovedpine, migræne, svimmelhed, opkast, besvimelse kan ligeledes skyldes overstimulering, stress, overbelastning og udmattelse.

 • Træthed, pludselig træthed, irritation og manglende koncentration kan være tegn på, at du har nået dit lukningspunkt – at du har overskredet dine grænser og ikke KAN rumme mere – overhovedet. Hjem, fred og ro – PAUSE!

Når du har lært at mærke din krop og dine grænser, er det tid til at tage dem alvorligt. Det betyder for mange særligt sensitive, at man skal sortere lidt i sine aktiviteter. Det kan være fritidsinteresser, sociale arrangementer, familiebesøg, vennebesøg m.m. Sørg for, at der også er tid uden noget på programmet – i hvert fald 30 min HVER dag. Skal du til et stort arrangement, en sammenkomst med mange mennesker, eller noget andet, som du ved trætter dig, så sørg f.eks. for, at holde dagen efter fri for aftaler (andet en højest nødvendigt).

Når du bliver budt i byen, bliver bedt om at deltage i et arrangement eller måske opfordret til en post, så MÆRK EFTER, før du svarer. Du kan evt. bede om lov til at vende tilbage med svar dagen efter, så du giver dig selv plads til at mærke ”har jeg lyst til det her?”, ”har jeg energi og overskud til det i mit liv lige nu?”. Hvis ikke, er svaret nej.

Det vigtigste er, at du står ved dig selv og passer på dig selv. Er der et arrangement du gerne vil deltage i, men ved at du bliver træt og får brug for at tage hjem før de andre, så sig det evt. til værten på forhånd. Sig f.eks. ”Jeg vil rigtig gerne komme til dit arrangement, men jeg ved, at jeg bliver træt efter ca. 4 timer, så jeg kører hjem lidt før de andre. Jeg nyder jeres selskab rigtig meget, men jeg bliver altid træt, når der er mange mennesker til stede fordi det er meget intenst for mig”. Find på det, du synes er passende at sige.

Vælg med omhu hvem du omgås. Nogle mennesker kan dræne dig for energi, imens andre gør dig glad og fylder dig med energi. Fordi du som særligt sensitiv er mere åben for andres energier og stemninger, vil du altså også lettere blive drænet, når du er sammen med negative, brokkende, meget snakkende, selv-centrerede, egoistiske, eller vrede mennesker. Brug mest tid sammen med dem, som giver dig mest og gør dig i godt humør.

Vælg det som er godt for dig og giver dig energi til og vælg det som gør dig ked af det, vred, træt og irritabel fra – så vidt muligt. Det handler ikke om at flygte fra det som er svært. Det handler om at vælge mest muligt af det gode til. Så er der også mere energi og overskud til at tackle det, der føles svært.