Velkommen til Sensitivt Liv

PSYKOLOGi - clairvoyance - Healing

METTE RIISHØJ KRONHOLT · Jyllandsgade 46 · 9520 SKØRPING


“De opfatter det, som ikke kan ses med det blotte øje. De bemærker små nuancer i lys, lyde, kropslige fornemmelser, energier og dufte. De røres let til tårer, tåler dårligt uretfærdighed eller kritik og reflekterer meget over tingene. De overvældes let og har dybe, intense følelser. De sanser energetiske vibrationer og har ofte psykiske evner. Når de overstimuleres og overvældes, har de behov for ro og tid alene, for at bringe deres fine systemer i balance igen – De er særligt sensitive.”

Er du særligt sensitiv?

Eller har du på anden vis sensitivitet inde på livet, personligt eller professionelt?

Hjerteligt velkommen!

Omdrejningspunktet i mit arbejde som psykolog er det særligt sensitive menneske – voksne, unge og børn. Særlig sensitivitet er et personlighedstræk. Det er altså ikke en diagnose, noget man fejler eller noget der er galt med én. Som særligt sensitiv er man helt normal, men man har et meget fintfølende nervesystem, som bevirker, at man optager en stor mængde sanseinformation fra omgivelserne. Samtidig bearbejdes denne information mere omfattende i hjernen. Man påvirkes simpelthen mere - konstant - og bliver derfor lettere overstimuleret og fyldt op.

I mit liv som særligt sensitiv, har jeg de seneste år erfaret - både igennem mine mange, sensitive klienter og mine personlige oplevelser, at mange af os, som har et ekstra sensitivt nervesystem, har lettere adgang til at sanse energetiske stimulus. Vi har det man kan kalde psykiske evner. Herunder forskellige former for clairvoyance, samt evnen til at heale med energi. (Læs mere her)

Det er derfor helt “normalt” hvis du er særligt sensitiv og du indimellem hører, fornemmer, ser, lugter, mærker eller på anden vis sanser energi, som andre omkring dig ikke sanser… Eller hvis du netop sanser det, dem omkring dig sanser. Du mærker måske sidemandens tristhed eller rygsmerter i din egen krop. Måske helt uden du er bevidst herom.

I gennem de senere år har jeg arbejdet med og udviklet på mine egne evner indenfor clairvoyance og healing. Og wauw hvilke værktøjer og oplevelser jeg har fået her.

lidt om mig og Hvordan jeg arbejder?

Mit navn er Mette Riishøj Kronholt. Jeg er født i 1981. Jeg er mor til 2 skønne (sensitive) drenge og gift med Anders.

Jeg er uddannet psykolog (Cand.psyk.) ved Aarhus Universitet i 2012. Her har jeg specialiseret mig i det særligt sensitive personlighedstræk. Jeg har siden 2014 arbejdet som privatpraktiserende psykolog med praksis i Skørping i Nordjylland.

I 2019 har jeg endvidere afsluttet en længere uddannelse i clairvoyance, mediumskab og healing v. Sasja Ravndal. Kombinationen af psykologi og clairvoyance bidrager til, at jeg i terapien kan omfavne mine klienters udfordringer og potentialer på en langt mere dybdegående og nuanceret måde. Jeg arbejder både med krop, sind og sjæl. For mig er disse en treenighed, som hænger uløseligt sammen. Jeg tror på, at balance må opnås ved, at arbejde helhedsorienteret.

Jeg er selv særligt sensitiv og det har gjort en kæmpe forskel for mig, at få viden om, og redskaber til at leve med dette træk. Jeg startede livet, præcis som mange andre skønne, sensitive mennesker. Med en følelse af at være forkert, for følsom, for kedelig. Jeg troede også til at starte med, at jeg skulle være som “de andre”, nå det samme, kunne det samme etc. Jeg har i årenes løb arbejdet meget med selvkærlighed, i lyset af det sensitive træk og ser nu, hvad det er jeg rummer som menneske - af smukke, fantastiske træk og evner - netop på grund af min sensitivitet. Nu er sensitiviteten ikke længere min fjende, men den del af mig selv jeg skatter aller højest, som en dyrebar juvel.

Jeg havde (også) svært ved, at se hvordan jeg skulle kunne fungere i denne larmende, kaotiske og stressende verden. Jeg følte mig mindre værd og svag, fordi jeg ikke kunne nå og holde til alt det, “de andre” gjorde. Det jeg frygtede aller mest var et 8.00 - 16.00 job. Fordi jeg instinktivt vidste, at jeg ikke ville kunne klare det. Jeg var i en form for “job-panik”, indtil jeg opdagede at min opgave her på jorden ikke er, at passe ind og være som de andre, men at være med til at gøre verden til et bedre sted. På min egen måde - netop ved at være og leve på en anden måde. Ved at vise og tilbyde alternativer. Ved ikke at hoppe med på “stress-vognen”, men netop vælge en anden, roligere vej.

Jeg brænder for, at lære andre særligt sensitive, at livet med sensitivitet sagtens kan være et liv i balance – et liv med glæde, selvværd, ro, overskud, styrke og nydelse og ikke mindst skønhed (læs mere ”om mig”). Jeg brænder for, at hjælpe andre sensitive til at stå stærkt i sig selv, så de kan bringe deres fine potentialer og evner i spil. Verden har brug for det.

Clairvoyance vil for nogle være et velkendt fænomen, men kan for andre virke fremmed. Det er helt OK. Clairvoyance betyder “klar-syn” (læs mere her) og er en evne, der har fundet vej ind i mit professionelle virke som psykolog, fordi det netop bidrager til, at få indsigt i følelser, traumer og problematikker, som kan være fastlåste i vores krop og sind. Enten fordi vi ikke acceptere denne del af os selv og derfor er ubevidste omkring den, eller fordi vi har fortrængt, glemt eller forvrænget det som er sket. Her oplever jeg, at clairvoyancen er fantastisk, til at hjælpe med at se situationen klart og tydeligt. Når vi først har fået øjnene op for tingenes tilstand, kan vi begynde at forløse, og arbejde os videre.

Endvidere kan vi med clairvoyancen få indblik i, hvilke styrker du som menneske rummer, samt hvad du på sjælsplan er her for at gøre og lære.

Mennesket er en enormt kompleks størrelse og rummer meget mere end hvad der ofte er plads til i det samfund, vi i dag har indrettet os i.

I min praksis er der plads til at udforske, undersøge og acceptere dig selv, som du er - også dine mere energetiske oplevelser og evner, hvis du føler behov for dette.


Jeg elsker at se, hvordan disse fantastiske sensitive mennesker bliver klogere på sig selv og deres måde at være sensitiv på.
— Mette Kronholt

 
 
Photo by Cameron Whitman/iStock / Getty Images

 Typiske problematikker

Mange særligt sensitive slås med problematikker som:

  • Lavt selvværd (se mit onlineforløb)

  • Stress

  • Udbrændthed, træthed og manglende overskud

  • Indre uro

  • Angst

  • Depression

  • Irritabilitet og vrede

  • Forkerthedsfølelse

  • Manglende evne til at beskytte sin energi (drænet af samvær med andre)

  • Psykiske evner, som f.eks. clairvoyance eller healingsevner, som man ikke er bevidst om - og derfor ikke formår, at passe ordentligt på sig selv og sin energi.

Alt dette fører til manglende livsglæde og dårlig livskvalitet.
Det kan nærmest virke umuligt, at få øje på det positive ved at være særligt sensitiv, når man bruger alle sine kræfter på at kæmpe og overleve - ved at slås mod den. Sensitiviteten bliver derfor ofte tolket som en klods om benet og det slider på dit selvværd.

Det behøver dog slet ikke være sådan.

Photo by anyaberkut/iStock / Getty Images

TIPS OG TRICKS TIL SÆRLIGT SENSITIVE

Pauser: Som særligt sensitiv bliver du lettere overstimuleret end andre. Derfor er det vigtigt at huske pauserne. Du har brug for tid med ro, tid til at fordybe dig, sysle, slappe af – restituere. Din krop og hjerne har brug for at lagre de mange indtryk, du får i løbet af dagen. Pauser som fx gåture, meditation eller afspænding er altså en nødvendighed for at passe på dig selv og forebygge stress og overbelastningsreaktioner.

Grænser: Som særligt sensitiv skal du være ekstra opmærksom på dine grænser. Hvornår har du har fået nok af at være et sted/ sammen med nogen? Du har nået dit ”lukningspunkt”, når du bliver træt, irritabel, mister koncentrationen, får hovedpine, bliver svimmel etc. Så er det tid til at afslutte og komme hjem (og helst før du når dertil). Det er ikke uhøfligt at sige nej tak. Det er tværtimod nødvendig selvomsorg for særligt sensitive.

Du kan få vejledning til at arbejde med at mærke, respektere og sætte grænser her i Online Modul 9, 10 og 11.

At mærke sig selv: Som særligt sensitiv er du udstyret med en formidabel intuition (også kaldet den 6. sans, eller clairvoyance). Det gør, at du let kan fornemme, hvad der foregår i og iblandt andre mennesker. Det gør dig skarp på dine omgivelser, men du kan måske have tendens til at “glemme dig selv” - eller sågar miste følingen med dig selv og bliver let drænet for energi. Vær derfor ekstra opmærksom på, at du får mærket dig selv og din egen krop. Daglig meditation, grounding og kropsgennemgang, hvor du fokuserer på dit åndedræt og mærker hvordan du har det i din mave, i brystet og i resten af kroppen, kan hjælpe dig godt på vej.

Få vejledning til at arbejde med din energi her i Online Modul 8.

Jeg elsker at se, hvordan de mennesker som kommer hos mig flytter sig og blomstrer op, i takt med at vi arbejder med deres selvkærlighed - altså deres selvværd.
— Mette Kronholt

Det siger klienterne

 

"Mettes super instinkt til at føle og være nærværende overfor hendes klients følelsesmæssige rejse, er fantastisk. Jeg følte mig som en åben bog, og hun gjorde det let at være åben og sårbar.

For første gang i meget lang tid fandt jeg en person der forstod mig, og hjalp mig til at acceptere at jeg ikke behøver at leve efter samfundets normer, men skal prøve at finde min egen vej".

- Christian 35 år

 

Du er og bliver den bedste terapeut jeg nogensinde har gået hos! Den måde du arbejder på og det du har hjulpet mig med, er jeg dig evigt taknemmelig for. Jeg følte mig altid tryg hos dig. Din forståelse og imødekommenhed, gør at jeg har åbnet mig op og ladet dig hjælpe mig.

Jeg har fundet mig selv og går herfra med ret ryg og et stærk selvværd/ selvtillid.

Jeg kunne særligt god lide hjemmeopgaverne og de mantraer vi har arbejdet med.

Du er fantastisk Mette.

- Kirstine

Det bedste ved terapien er at jeg kan mærke, at jeg har rykket mig. De redskaber jeg har taget til mig har været håndgribelige og brugbare.

Det har altid været et trygt og rart miljø når jeg har været hos dig, hvilket også har gjort det nemmere for mig at åbne op.

”Hjemmeopgaverne” man fik med hjem endte med at have en rigtig positiv indvirkning. Det var også rigtig fedt, at man fik papirerne med hjem om hvad vi løbende havde snakket om.

I starten var det meget grænseoverskridende at skulle beskrive de positive egenskaber ved en selv. Men efter jeg havde været ved dig nogle gange var det ikke længere specielt angstprovokerende og tværtimod rigtig rart.

Mit selvværd er i dag langt bedre og jeg trives bedre, både i skolen og hjemme.

- Sofie

 

"Jeg er blevet et mere helt menneske efter mine samtaler og BARS behandlinger hos Mette.

Hun har været en stor mentor, for at jeg har åbnet op til mere af mig, som jeg ikke var bevidst om – især at komme mere ned i min krop i stedet for være i hovedet. Hvilket har givet mig mere ro, selvværd og alt i alt er mere mig på arbejde, med familie og venner. En stor gave – TAK til Mette".

- Mette 45 år

 

"Mette er en meget kompetent psykolog, hun forstår at lytte – også til de ord der ikke bliver sagt. Sikkert derfor har jeg fået noget godt, produktivt og konstruktivt med hjem, hver gang jeg har været hos hende.

Mette er nærværende, imødekommende og altid godt forberedt til samtalerne.

Jeg medgiver mine største anbefalinger til Mette"

- Anonym kvinde.

 

Fra første dag blev jeg set som menneske, ikke blot som psykisk syg.

Jeg har lært mig selv meget bedre at kende, hvilket også har betydet, at mit selvværd er blevet meget bedre. Jeg føler mig stærk indimellem og det er en fed følelse.

Jeg har været meget glad for arbjedsark og noter, som jeg har fået med hjem. De er en støtte, når jeg indimellem falder tilbage i gamle, uhensigtsmæssige mønstre. Op på hesten igen og se fremad med positive øjne.

Jeg har oplevet min relation til Mette, som særdeles god, mit selvværd er langt bedre i dag og mit liv generelt.

Jeg har følt mig forstået, anerkendt og respekteret, under hele forløbet.

- Lene

 

"Jeg er kommet hos Mette i lidt over et år, og hvilket år det har været. Jeg startede hos Mette, da stressniveauet var alt for højt, kalenderen, to-do listen og hovedet var fyldt til bristepunktet, og alt synes uoverskueligt.

Igennem det år har Mette støttet min udvikling, og jeg har erkendt, at det ikke kun er min datter, der er særlig sensitiv, og jeg har derigennem ”fundet svar” på nogle af de udfordringer, jeg gik og tumlede med, hvilket har betydet, at jeg i langt højere grad er i balance nu.

Jeg og min aktuelle situation har hele vejen gennem forløbet været udgangspunktet for vores samtaler, Mette har på intet tidspunkt været fastlåst af en foruddefineret plan, og uanset hvilke udfordringer/spørgsmål jeg har stillet til hende, så har jeg fået overskuelige og brugbare råd med hjem, som jeg har kunnet arbejde videre med på egen hånd.

Mette er en yderst nærværende, varm og medfølende person. Mette har været god til at vise vejen og støtte den udvikling, jeg skulle igennem for at finde min indre ro. Roen og overblikket har jeg blandt andet fundet ved hjælp af Mettes råd og vejledning, og ved at bruge de metoder/teknikker, som Mette har vist mig.

Jeg har sat utrolig stor pris på at komme hos Mette, og jeg kan på det varmeste anbefale hende til andre i samme situation."

- Annika

Hvad vil det sige at være HSP el. Særlig Sensitiv?

 

Særlig sensitivitet er et personlighedstræk – det er altså ikke en diagnose, eller noget man skal behandles for. Det er derimod noget, som man ofte vil få stor glæde af, når man først har lært at leve med det. (redskaber)

Selvom sensitivitet er et normalt personlighedstræk, tilhører du en minoritet, som fortsat ikke forstås så godt af de individer, som ikke er sensitive i samme høje grad. Det betyder at mange vil kunne nikke genkendende til følelsen af at være anderledes end andre, samt at andre kan have svært ved at forstå en og ens behov – f.eks. behovet for ro og pauser. (særligt sensitive voksne)

Særlig sensitivitet kaldes også ”HSP” (highly sensitive person), ”høj sensitiv” eller beskrives som en høj grad af sansebearbejdnings sensitivitet (forskningsverdenen). Det er den Amerikanske psykolog og forsker, Elaine Aron, som i 1991 blev opmærksom på dette personlighedstræk. Hun har siden forsket i- og udbredt kendskabet til dette træk i det meste af verden. (Elaine Aron)

Det er ikke et nyt personlighedstræk, som pludselig er kommet ud af det blå. Det er et træk, som altid har været her, men som hidtil har været misforstået. Før i tiden betragtede man særligt sensitive mennesker som svage, angste, neurotiske, generte, eller deprimerede. I dag ved man, at dette kun er “bagsiden af medaljen”.

Det er sandt, at særligt sensitive mennesker er mere sårbare end andre i stressende situationer, eller når det omgivende miljø er ugunstigt. Det er også rigtigt, at nogle særligt sensitive er mere udsatte for at udvikle psykiske lidelser, men det er ikke trækkets essens. Det ”nye” er, at det også er blandt se særligt sensitive mennesker, at vi finder de individer som scorer højest på lykke, samt psykisk og fysisk velbefindende!!! Det er altså de selv samme mennesker, som også trives bedst, når der er ro, skønhed, samt kærlige og trykke omgivelser. De særligt sensitive, som er opvokset under trygge og kærlige kår, viser sig nemlig at være at være robuste og glade voksne mennesker – om end fortsat sensitive. Hvordan særligt sensitive mennesker trives, afhænger altså i høj grad af deres omgivende miljø – særligt deres opvækstvilkår, fordi de er så påvirkelige overfor hvad der sker omkring dem. (styrker og udfordringer ved særlig sensitivitet)

Særlig sensitivitet findes hos ca. 20% af alle mennesker på tværs af kulturer. Trækket er medfødt og er også fundet i over 100 dyrearter. Det reflekterer en bestemt overlevelsesstrategi, hvor det sensitive individ observerer før det handler, modsat at kaste sig ud i nye situationer med det samme, som de resterende individer.

Særligt sensitive individers hjerne fungerer faktisk lidt anderledes end andres. På scanningsbilleder ser det ud til, at sensitive mennesker bruger flere områder af hjernen, når de løser forskellige opgaver. Endvidere ser det ud til, at sensitive mennesker særligt har en aktiv højre hjernehalvdel og herved naturligt er mere kreative.

Særligt sensitive er mere opmærksomme på små detaljer og stemninger i deres omgivelser end andre. Dette skyldes, at hjernen opfanger mere sanseinformation fra omgivelserne (man har flere antenner ude), samtidig med at hjernen bearbejder denne sanseinformation grundigere. Man ser altså mere end andre, fordi man lægger mærke til mere – ikke fordi ens øjne er bedre end andres.

Fordi man opfanger mere sanseinformation og bearbejder denne grundigere, når man er særligt sensitiv, er man naturligt også mere udsat for at blive overstimuleret. Særligt hvis der er meget larm, kaos, uforudsigelighed, eller hvis der sker meget nyt. Man bliver også overstimuleret af positive følelser – som f.eks. en forelskelse. Det er følelsernes intensitet og varighed, som har den største betydning for, om man overstimuleres eller ej og ikke så meget, om det er en behagelig eller ubehagelig følelse.

Fordi særligt sensitive mennesker er meget reflekterende, har en god selverkendelse og er gode til at tage omgivelserne til sig, er det også denne gruppe af mennesker, som viser sig at få de bedste resultater i terapeutiske forløb. De udvikler sig ofte både meget og i et højt tempo. (kompetencer)

Der er SÅ mange positive egenskaber forbundet med at være særligt sensitiv – omsorgsfuldhed, høj moral, kreativitet, grundighed, idérighed, intense sansemæssige oplevelser, venlighed og hjælpsomhed er bare få ud af mange. Lær at leve MED din sensitivitet, frem for at kæmpe MOD den – og du skal se dit liv blomstre!!!

Jeg har lavet et omfattende onlineforløb, som netop hjælper dig til at stå stærkt i dig selv, finde frem til dine ressourcer - og ikke mindst at bringe dem i spil, samtidig med at du tager kærligt vare på sig selv som det sensitive væsen, du er - se mere om det lige her

 
 

Sensitivitetstest til voksne og børn

Vi er alle forskellige, men der er nogle træk som er karakteristiske for særligt sensitive voksne og særligt sensitive børn. Børn og voksne reagerer og tænker ikke ens, hvorfor du nedenfor finder to forskellige tests. Den ene er til dig, der ønsker at teste dig selv og den anden er til dig, der ønsker at gennemgå testen på vegne af dit barn.

 

læs mere i mine Blogindlæg